Slik kan bedriften din få Enova-støtte

Publisert 7. mars 2023
To menn, en i hvit uniform og en i gul arbeidsjakke, på toppen av tak dekket av solcellepanel.
608 SOLCELLEPANELER PÅ TAKET: Rune Svindland (t.v.) er daglig leder i spekematprodusenten Svindland AS. Han har fått hjelp av Ruben Haneberg i Tratec Teknikken til å installere solcellepaneler og andre Enova-støttede tiltak.

Rakk du ikke søknadsfristen for Energitilskuddsordningen? Fortvil ikke. Det finnes mange tiltak som gir Enova-støtte til virksomheter.

– Det er nok veldig delt. Noen er inne på Enova sine nettsider og sjekker om det har kommet noe nytt, mens andre nesten ikke vet at det finnes, sier Ruben Haneberg, prosjektleder og tekniker i Tratec Teknikken i Flekkefjord.

De har avdelinger i Farsund, Lyngdal, Mandal og Kristiansand og er totalleverandør av elektro, rør og klimatekniske løsninger. Bedriften har vært en del av

Norgeseliten i 14 år og har hjulpet rundt 50 kommuner og bedrifter med energitiltak  som utløser Enova-støtte – i tillegg til 350 til 400 privatkunder.

Helt siden strømprisene begynte å skyte i været tidlig i 2021 har Tratec Teknikken jobbet ekstra mye med energibesparende tiltak for kundene sine.

– Vi hjelper til med utregningen og ser hva som kan treffe og hva som kan være fornuftig å satse på, sier han.

Tappevannstanker og kjøleanlegg på fabrikk.
UTNYTTER SPILLVARME: Svindland AS er godt i gang med tiltak der de utnytter mer spillvarme fra kjøleanlegget til oppvarming.

Får dekket nesten halvparten

Høsten 2022 innførte Regjeringen den såkalte Energitilskuddsordningen, som ble administrert av Enova. Dette for å hjelpe strømsensitive bedrifter i områder med spesielt høye strømpriser.

Ruben Haneberg jobbet allerede med flere bedrifter med ENØK-tiltak, og arbeidet videre med dette, blant annet hos den lokale spekematprodusenten Svindland AS. De traff kriteriene til støtteordningen og kunne derfor få støtte til å utføre tiltak.

Selv om Energitilskuddsordningens søknadsfrist var i desember, er det fortsatt mange tiltak virksomheter kan få støtte til å gjennomføre.

– Vi sluttfører i disse dager installasjonen av 608 solcellepaneler, som vil dekke 15 til 20 prosent av totalforbruket. I tillegg har vi montert batteribank for lagring av energi. Vi er også i gang med andre tiltak, som å utnytte mer spillvarme fra kjøleanlegget til oppvarming, sier Haneberg.

Svindland AS får dekket rundt 40 prosent av utgiftene for tiltakene de har utført gjennom Energitilskuddsordningen. Det tilsvarer 3,8 millioner kroner.

Solcelleanlegg var på Enovas liste over støttede tiltak for bedrifter i fjor høst, via Energitilskuddsordningen. I år er det ikke på listen.

– Det gjelder å følge med på hvilke tiltak som gjelder, påpeker Haneberg.

På listen står imidlertid utnyttelse av spillvarme og derfor jobbes det med utnyttelse av Svindlands spillvarme fra kjøleanlegget.

– Dette vil kunne redusere dagens strømforbruk med 30-35 prosent, sier han.

Samlet vil de to tiltakene redusere Svindlands strømforbruk tilsvarende 30 til 35 eneboliger.

Anbefaler å installere varmepumpe

Haneberg håper Enova vil fortsette å støtte solcellepaneler for bedrifter, og at prosjekter som omhandler energilagring i form av batteribank, blir støttet. Også dette har Svindland fått montert.

– Vi har levert 16 Nissan Leaf-batterier som lades av solceller på dagtid, eller på natten når strømprisen er lavere. Batteriene brukes når de har høy samtidig effekt, eller ved høye strømpriser. Alt går automatisk, slik at kunden selv ikke trenger å involvere seg, sier han, og råder flere bedrifter til å prøve ut det samme.

Tiltaket kan spare spekematprodusenten mellom 7000 og 8000 kroner per måned i nettleie i vintermånedene.

Det beste rådet Haneberg kan gi til bedrifter i dag, som utløser Enova-støtte, er å installere varmepumpe. Men ikke en vanlig luft-til-luft-varmepumpe. En må gå lenger for å få støtte.

– De støtter væske-til-vann-varmepumpe. Det er litt mer komplisert å installere, men det vil ta strømsparingen lenger og gi bedriften lavere strømutgifter, sier han.

Selv om andre varmepumper ikke gir Enova-støtte, mener Haneberg at også dette kan være et godt alternativ for mange. I Norgeseliten har vi lang erfaring med installasjon av varmepumper i næringsbygg.

Mener bedrifter må få opp øynene

Hvor mye bedriftene vet om Enova-ordningen varierer veldig. Det har en naturlig forklaring, tror Haneberg.

– Svindland konsentrerer seg primært om produksjon av kjøttprodukter og ikke strømkostnaden. Strømregningene har bare kommet og blitt betalt. Men så ble strømmen plutselig dyr.

Bedrifter bør få øynene opp for støtteordningene, og Enova burde bli enda flinkere til å nå ut til bedriftene, slik Haneberg ser det.

– De fleste bedriftene bør ta turen innom hjemmesiden til Enova og se hva som kan treffe dem. Plutselig får en alt fra 20 til 45 prosent støtte, avslutter han.

16 Nissan Leaf-batterier, som skal hjelpe bedriften med å redusere strømutgiftene.
GJENBRUK AV BILBATTERIER: Tratec Teknikken har hjulpet Svindland AS med å installere 16 Nissan Leaf-batterier som lades av solceller på dagtid, eller på natten når strømprisen er lavere. Batteriene brukes når de har høy samtidig effekt, eller ved høye strømpriser. Ruben Haneberg håper batteribank i framtiden blir Enova-støttet.

Rubens topp fem strømsparingstips til bedrifter:

  1. Du tjener mest på strømmen du ikke bruker. Reduser strømforbruket der du ikke trenger den. Skru av lys, demp varmen og lukk dører, porter og vinduer. Installer lysstyringssystem og varmestyringssystem slik at arealene ikke står oppvarmet på kveldene, nettene og i helgene når bygget ikke er i bruk.
  2. Det er veldig fornuftig å bytte ut oppvarming med el-kolbe i ventilasjonsanlegg og varmesentraler samt direkte oppvarming fra elektriske ovner. Installer heller varmepumpe. Væske-vann-varmepumpe kan utløse Enova-støtte.
  3. Det er viktig å få hjelp av en teknisk kyndig som kan gå gjennom det tekniske anlegget og optimalisere det og eventuelt også installere energimålere for å finne ut hvor strømmen benyttes.
  4. Utred solcelleanlegg. Dette kan gi rimelig strøm i 25-30 år.
  5. Det er fornuftig å involvere de ansatte, slik at de er klar over at bedriften prøver å spare strøm. Det er bedre å opplyse, så får en mer velvilje. I tillegg kan de ansatte ha mange gode innspill.

Og noen av tiltakene Enova støtter i dag

Varmesentraler: Basert på flis, briketter, pellets, væske-vann-varmepumpe og solfangeranlegg.

Klima- og energisatsinger i industrien: Spillvarmeutnyttelse, utfasing av fossil varme, utredning av nærvarmeanlegg, utredning av fleksibilitets- og effektavlasningsløsninger for elektrisk drevne prosesser i industri og anlegg.

Annet:

  • Batterier i fartøy innen fiskeri og havbruk
  • Bedriftslading for tunge kjøretøy
  • Utslippsfrie anleggsmaskiner og hydrogenkjøretøy
  • Elektriske varebiler
  • Fjernvarme
  • Fleksibilitet i energisystemet
En elektriker med sort jakke som står foran et grønnsakslager i Ski og smiler inn i kameraet

Trenger du profesjonelle råd om energitiltak som gir Enova-støtte?